Kozmetik Ürünler için Türkiye’de Bir İlk: “Tüketici Rehberi”
“Tüketici Rehberi”
Kozmetik ürünlerin cilt sağlığı ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri göz ardı edilemez. Tüketicilerin cilt tiplerine uygun ve güvenli içerikler barındıran ürünleri tercih etmeleri, alerjik reaksiyonlar ve cilt problemlerinin önlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Doğru ve şeffaf etiketlemeye sahip kaliteli ürünler, cildin sağlığını korurken uzun vadede daha iyi sonuçlar alınmasını sağlıyor. Ancak son dönemde yanlış kozmetik ürün kullanımlarının artışı, endişe verici bir boyuta ulaştı. Bu duruma çözüm getirmek amacıyla Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD), Türkiye’de bir ilk olan “Tüketici Rehberi”ni hazırladı. Bu rehber, tüketicileri bilinçlendirmeyi ve kozmetik ürünlerin güvenliği konusunda rehberlik etmeyi hedefliyor.
Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu Başkanı Şule Küçükoğlu ise rehberin amacının tüketicilere bilinçli karar alma süreçlerinde yardımcı olmak olduğunu belirtti. Kitabın herkesin anlayabileceği basit bir dille yazıldığını söyleyen Küçükoğlu, rehberde kozmetik ürün tanımı, hammadde kullanımı, dermokozmetik, aromaterapi yağlar, etiketteki zorunlu bilgiler, semboller ve kimyasal içerikler gibi konulara yer verdiklerini ifade etti. KÜAD olarak, bu rehberin tüketiciler için önemli bir kaynak olacağına inandıklarını belirtti.
KÜAD Başkanı hazır bulundu.
KÜAD, bu rehber ile topluma fayda sağlamayı amaçlıyor. Rehberde kozmetik ürünlerin içerikleri, güvenli kullanımları ve potansiyel riskleri hakkında kapsamlı bilgiler sunuluyor. Tanıtım lansmanında, KÜAD Başkanı Levent Kahrıman, dernek yönetimi, Mevzuat ve Yasal İşler Komisyonu üyeleri ile basın mensupları hazır bulundu. Rehberin oluşturulmasında görev alan komisyon üyeleri arasında Şule Küçükoğlu, Ü. Belgin Sile, Zeynep Erol, Mehtap Arslan Aydın, Tuğba Sekban Yılmaz, Burak Ayan, Seher İrem Çevik, Sibel Çelebi, Nursel Evrim ve Ferhan Candar yer alıyor.
Piyasada Denetim Talebi..
KÜAD Başkanı Levent Kahrıman, hızla büyüyen kozmetik sektöründe sahte ürünlerin yayılmasını engellemek ve tüketici bilincini artırmak amacıyla böyle bir rehber hazırladıklarını belirtti. Tüketicilerin etiket okuryazarlığının artması gerektiğini vurgulayan Kahrıman, doğru etiket okuma becerileri geliştikçe tüketicilerin, tedarik zincirinin her aşamasında daha bilinçli kararlar alabileceklerini ve yanlış etiketlemeleri kamu kurumlarına bildirerek piyasada denetim sağlayabileceklerini ifade etti.
KÜAD yüksek katma değer için çalışıyor.
- KÜAD, insan ve çevre sağlığını gözeterek yüksek katma değerli kozmetik ürünlerin üretilmesini teşvik ediyor ve Türkiye’nin kozmetik sektöründe dünyada söz sahibi olmasını hedefliyor. Ayrıca, bilinçli kozmetik kullanımı konusunda farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yürütmeye devam ediyor.