İnsanlar Kronik Hastalıklarından Habersiz, Temel Testler Ve Kontrollerden Kaçıyorlar!

Tıbbi teknloji şirketinin Türkiye’de 400’den fazla katılımcıyla yaptığı “Sağlık Okuryazarlığı Araştırması” halkın sağlık bilinci ve sağlık hizmetlerine erişimi ile ilgili endişe verici sonuçlar ortaya çıktığını bildirdi.

Yapılan araştırma doğrultusunda, katılımcıların %64’ü kendini sağlıklı hissettiğini bildirdi ve katılanların %55’i sağlıkları ile ilgili ilk tercihlerinin devlet hastaneleri olduğunu belirtti. E-Nabız kullanımı yaygın (%51 radyoloji, %86 laboratuvar sonuçları için) olsa dahi, kronik hasatalık farkındalığı oldukça düşük. Katılımcıların %75’i kronik hastalıklarının farkında değil. En sık görülen kronik hastalıklar arasında; yüksek tansiyon, diyabet, astım ve tiroit/guatr bulunuyor.


Endişe verici istatistikler:
Check-Up: %78’i check-up yaptırmıyor, yaptıranlar kişiler ortalama 3,5 yılda bir yaptırıyor.
Mamografi:  2022’de %36 olan düzenli mamografi oranı 2023’te %23’e düştü. 30 yaş üzeri kadınlarınsa %77’si hiç mamografi çektirmedi.
Genç Yaşta Kanser: Genç bireylerde görülen kanser vakaları hızla artıyor, özellikle mide ve bağırsak kanseri.
Temel Kan Testleri: %78’i temel kan testlerini içeren sağlık taramalarından kaçınıyor. En çok D vitamini, şeker, B vitamini ve demir değerleri öğrenilmek isteniyor.
Radyoloji Bilgisi Eksikliği: Katılımcıların %68’i radyoloji bilgileri doktor ve hemşirelerden, %34’ü internetten, %5’i ise sosyal medyadan ediniyor. %85’i MR’da radyasyona maruz kaldığını zannediyor.
Nörolojik Rahatsızlıklar: %7 artış. Avrupa’da her 2 ölümden 1’i nörovasküler ve kardiyovasküler hastalıklardan.

Uzmanların Görüşü: Prof. Dr. Can Çevikol, araştırma sonuçlarını, “Sağlık okuryazarlığı eksikliği, halkımızın sağlık hizmetlerine erişimini ve sağlık taramalarına katılımını olumsuz etkiliyor. Bu durum, erken teşhis ve tedavi imkanlarının azalmasına ve kronik hastalıkların artmasına yol açıyor. Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalı, doğru ve güvenilir sağlık bilgisine erişim kolaylaştırılmalıdır.” şeklinde yorumladı.