Portrait of confident female pharmacist working in a drugstore and talking with a senior patient customer while selling and putting prescription medications in a bag. Busy day in a pharmacy.

Türk Eczacılar Birliği, yeni eczacılık fakültelerinin açılmamasını ve mevcut fakültelerin kontenjanlarının azaltılmasını talep etti. Ayrıca, eczacılık fakültelerine girişte başarı sıralamasının düşürülmesini önerdi.

Türk Eczacılar Birliği üyeleri, ülke genelindeki 56 eczacı odasından temsilcilerin katılımıyla Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Grup adına açıklama yapan Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, sağlık gibi stratejik öneme sahip alanlarda eğitimin ticari kaygılardan bağımsız olarak planlanması gerektiğini ifade etti. Üney, nitelikli sağlık çalışanları yetiştirmek için yeni fakülteler açmak yerine mevcut fakültelerdeki akademik kadroların ve altyapının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “Bugün sayıları 62’yi bulan eczacılık fakültelerinin yalnızca 14’ü tam akredite eğitim verebilecek kapasitededir,” dedi.

Dinleyen Olmadı!

Mevcut eczacılık fakültelerinin 4.500 öğrenci kontenjanına sahip olduğuna dikkat çeken Üney, “Hem mesleki hem de istihdam açısından ciddi sorunlar yaşanıyor. Her yeni eczacılık fakültesinin açılışında karşı durduğumuzu belirttik, ancak bu çağrılarımız dikkate alınmadı,” şeklinde konuştu.

Üney, eczacılık eğitimine yönelik taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Eczacılık fakültelerine girişte başarı sıralamasının 50 bin olması gerekmektedir. Mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılmalı ve akredite olmayan fakültelere öğrenci kabul edilmemelidir. Ayrıca, mevcut fakültelerin bir kısmı yerli ve milli ilaç üretimine katkıda bulunacak ilaç Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir.”